Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

VII edycja

VII edycja projektu „Gotuj lokalnie", podobnie jak poprzednie, skierowana była do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych z całej Polski. Tematem warsztatów realizowanych w 2017 roku były potrawy z wykorzystaniem produktów lokalnych i sezonowych, takich jak kurczak zagrodowy oraz dynia. Wzięło w nich udział 12 szkół gastronomicznych.

 

Harmonogram VII edycji „Gotuj Lokalnie"

  • Rekrutacja (20 - 30 września 2017 r.)
  • Szkolenie dla nauczycieli (19-20 października 2017 r.)
  • Warsztaty dla uczniów w szkołach (październik-listopad 2017 r.) - przygotowanie zgłoszeń do konkursu na najlepszą potrawę
  • Ogólnopolski konkurs kulinarny (grudzień 2017 r.)

 

Realizacja projektu

 

Pierwszym etapem projektu było szkolenie metodyczne dla nauczycieli, które odbyło się w październiku br. w Warszawie. Następnie nauczyciele podzielili się ze swoimi uczniami wiedzą zdobytą w trakcie szkolenia oraz przeprowadzili warsztaty kulinarne. Ich celem było wspólne przygotowanie autorskiego przepisu na danie główne na bazie kurczaka zagrodowego, dyni oraz minimum dwóch wybranych produktów regionalnych, a także przystawki z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego chowu.

 

Spośród przepisów przygotowanych na warsztatach, komisja konkursowa wyłoniła 10 ekip, które spotkały się podczas finału projektu i wzięły udział w VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego.

 

Finał projektu

 

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego odbył się 15 grudnia 2017 roku w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie. Zmagania kulinarne uczestników, oceniało jury w składzie: Marcin Budynek - szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej, Robert Sowa - szef kuchni, Ginacarlo Russo - szef kuchni oraz Elżbieta Szuba - firma Drosed.

 

Podczas oceny jury kierowało się m.in. zastosowaniem produktów regionalnych i lokalnych (oznaczonych znakami PNŻ lub GTS, ChNP, ChOG), odpowiednim doborem i połączeniem zastosowanych produktów, aranżacją dania na talerzu, zastosowaniem odpowiednich technik kulinarnych oraz kreatywnością i pomysłowością młodych kucharzy. Na wykonanie zadnia konkursowego uczestnicy mieli 1,5 godziny.

 

Laureaci konkursu

 

I miejsce

Dawid Ostrycharz i Krzysztof Burchardt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie

Nauczyciel opiekun: Dawid Jaroszewski

 

II miejsce

Katarzyna Szczepaniak- Krupowska i Szymon Molek

Zespół Szkół Hotelarsko - Turystycznych w Zakopanem

Nauczyciel opiekun: Magdalena Kulig

 

III miejsce

Tomasz Jarmolski i Kacper Sproski

Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej

Nauczyciel opiekun: Małgorzata Kłopotowska

 

 

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz przyprawy ufundowane przez Prymat oraz sosy ufundowane przez firmę Fanex. Na zwycięskie ekipy, które zajęły pierwsze, drugie i trzecie miejsce, czekały atrakcyjne nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz firmę Merxteam. Autorzy najlepszego dania, wskazanego przez jury, odbędą5-dniowy kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.

 

 

 

VII edycja „Gotuj lokalnie" realizowana jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Akademią Kulinarną Marcina Budynka. Kurczak zagrodowy został ufundowany przez firmę Drosed.

 

Zobacz także