Konkurs „Gotuj lokalnie” rozstrzygnięty!

27/09/14 Aktualności

W sobotę, 27 września w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, rozstrzygnięty został ogólnopolski konkurs kulinarny „Gotuj lokalnie”, będący posumowaniem programu naszej fundacji.

W konkursie wzięło udział 10 ekip, wybranych w I etapie konkursu, z różnych regionów Polski, których zadaniem było zaprezentowanie na talerzu w nowoczesny sposób produktów regionalnych.

W skład komisji konkursowej weszli:

  • Jerzy Pasikowski – szef kuchni i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  • Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka
  • Tomasz Jakubiak – szef kuchni i dziennikarz kulinarny

Zadaniem każdego zespołu było przygotowanie dania głównego i przystawki lub deseru, których bazą były przede wszystkim polskie produkty tradycyjne i lokalne.

Zwycięzcami konkursu zostali:

I miejsceAgnieszka Dymińska i Anna Łohonko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim

II miejsceMaciej Pisarek i Kamila Woźniak – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim

Obie drużyny przygotował nauczyciel Paweł Salamon

III miejsce Weronika Kozłowska i Bartłomiej Brzozowski – Zespół Szkół RCKU w Kościelcu, których opiekunem była Jolanta Chruścielska

Gratulujemy zwycięzcom!

Zwycięzcy zachwycili jurorów długo pieczonymi policzkami wieprzowymi w duecie kaszanki, chrzanowej fasoli i esencji z majeranku oraz strudlem rolowanym z kozim serem, makiem i duszonymi wiśniami w półtoraku.

Szczegółową relację i przepisy z konkursu zamieścimy w najbliższym czasie.

Więcej o programie tutaj.