Finaliści konkursu kulinarnego „Gotuj lokalnie”

02/09/15 Aktualności

Znamy już finalistów I etapu konkursu kulinarnego w ramach projektu „Gotuj lokalnie”. 10 zespołów, które przygotowało najlepsze receptury na dania z produktów regionalnych i tradycyjnych, weźmie udział w finale w Warszawie!

Podczas wyboru najlepszych przepisów, jury kierowało się następującymi kryteriami:

  • odpowiednie wyeksponowanie, wykorzystanie i zastosowanie produktów podstawowych tj. wieprzowiny i polskich kasz.
  • smak przypraw
  • prezentacja potraw
  • innowacyjność i oryginalność przepisu

Lista szkół i potraw, które zostały zakwalifikowane do finału konkursu kulinarnego:

Lp. Szkoła Uczeń 1 Uczeń 2 Danie Główne Przystawka/Deser
1 Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w  Bielsko-Białej Julia Podstawna Adam Gandzel Żeberka w miodzie z kaszą jaglaną i morelowym sosie Torcik czekoladowy z malinową żelką na korzennej „ziemi”
2 Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. St. Staszica w Bytowie Agnieszka Pluto-Prądzińska Anna Warnke Polędwica/kasza/skorzonera/rabarbar/burak Kasza jaglana/granat/mango/mięta/rabarbar
3 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Kluczborku Dominika Wojcieszek Aleksandra Pietrzak Polędwiczka w pudrze z gruszką faszerowaną kapustą i śliwkami z kaszotto z burakami Wątróbka z sosem czekoladowym na jabłkach i puree z  rabarbaru
4 Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ks. prof. Józefa Tischnera w Limanowej Anna Pijanowska Paulina Czopek Polędwiczka wieprzowa w  sosie/pęczak/buraczkiu Zawijaki boczkowe/puree z  avocado/nowalijki
5 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Strzałkowie Weronika Biadasz Żanetta Grzelak Polędwiczka faszerowana kaszą jaglaną z ziołami Owocowe cannelloni z truskawkami
6 Zespół Szkół Technicznych nr 4 w Suwałkach Marcin Gąglewski Anna Żaborowska Kasza kuskus z suszonymi pomidorami oraz marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu. Warzywa z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką
7 Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w  Szydłowcu Kinga Trzaska Karolina Kiljanek Roladka ze schabu z fasolą korczyńską, podana z  warzywami, chipsem z kaszy jęczmiennej oraz z sosem żubrówkowym Kanapka z chleba prądnickiego ze schabem, cykorią, kolorową marchewką oprószona kaszą gryczaną
8 Zespół Szkół nr 7 w Tychach Jagoda Szkrobol Magdalena Tańczyk Pieczony schab z bryndzą na  kaszy jaglanej Owocowe trio
9 Zespół Szkół Nr 1 w Wieluniu Anna Janucik Szymon Zakręta Winny gulasz z szynki podawany z kaszą gryczaną aromatyzowaną lubczykiem z sosem porzeczkowym, cukinią, burakiem i chipsem z  parmezanu Mus jaglany w otoczce z żelu wiśniowego podawany na  cieście cygaretowym.
10 Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Wiśle Karol Procner Dawid Cieślar Rolada z polędwicy z sosem staropolskim z kiszonego rokambułu oraz kostką obsmażaną z kaszy manny

Deser panny młodej

Finał konkursu kulinarnego odbędzie się w II poł. października 2015 r. w Warszawie. Nagrodą główną jest tygodniowy staż w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Więcej informacji o projekcie można znaleźć tutaj: Gotuj lokalnie