Finaliści III edycji konkursu „Gotuj lokalnie”

16/10/15 Aktualności

Finałem konkursu kulinarnego podsumowaliśmy III edycję projektu „Gotuj lokalnie”. 16 października 2015 r. w kulinarnych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 70 zgłoszeń. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki lub deseru oraz dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny, polskich kasz oraz produktów regionalnych.

Prace uczniów oceniało znakomite jury:

  • Teo Vafidis – szef kuchni i ekspert kulinarny, ambasador kultury greckiej
  • Giancarlo Russo – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, ambasador kuchni włoskiej
  • Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka

Jury zwracało uwagę na smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Najbardziej zachwyciła pomysłowość młodych kucharzy, ich odwaga w łączeniu smaków i warsztat pracy.

Zwycięzcami konkursu zostali:

I MIEJSCE

Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach

Opiekun: Lucyna Poczobut

PRZYSTAWKA – Warzywa z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką

DANIE GŁÓWNE – Kasza kuskus z suszonymi pomidorami oraz marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu

II MIEJSCE

Paulina Czopek i Anna Pijanowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych in. Ks. Prof. J. Tischnera w Limanowej

Opiekun: Jakub Kasiński

PRZYSTAWKA – Zawijaki boczkowe/puree z avocado/nowalijki

DANIE GŁÓWNE – Polędwiczka wieprzowa w sosie/pęczak/buraczki

III MIEJSCE

Sylwia Kwiecień i Kinga Trzaska z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu

Opiekun: Marta Bińkowska

PRZYSTAWKA – Kanapka z chleba prądnickiego ze schabem, cykorią, kolorową marchewką oprószona kaszą gryczaną

DANIE GŁÓWNE – Roladka ze schabu z fasolą korczyńską, podana z warzywami, chipsem z kaszy jęczmiennej oraz z sosem żubrówkowym

Gratulujemy zwycięzcom!

Sponsorami nagród dla wszystkich uczestników były firmy: Prymat Sp. z o.o. oraz Merx Team Polska.

Nagrodą główną dla zwycięzców, ufundowaną przez naszą Fundację, jest 5-dniowy kurs w Akademii Marcina Budynka w Augustowie.

W finale konkursu wzięli udział również:

1. Julia Podstawna i Michał Baruciak – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsko-Białej

Opiekun: Izabela Kownacka-Niedoba

2. Agnieszka Pluto-Prądzińska i Anna Warnke – Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. St. Staszica w Bytowie

Opiekun: Sylwia Furmanek

3. Dominika Wojcieszek i Aleksandra Pietrzak – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Kluczborku

Opiekun: Karolina Konarska

4. Weronika Biadasz i Żanetta Grzelak – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Strzałkowie

Opiekun: Jolanta Swat

5. Jagoda Szkrobol i Magdalena Tańczyk – Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Opiekun: Karolina Malaga

6. Anna Janucik i Szymon Zakręta – Zespół Szkół Nr 1 w Wieluniu

Opiekun: Magdalena Kabała

7. Karol Procner i Dawid Cieślar – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle

Opiekun: Iwona Gomola

Więcej o projekcie tutaj.